tisdag 24 januari 2012

Tips för din hy ( ansiktsmasker)

Vanlig gurka är bra för hyn. Saften från vanlig gurka är uppfräschande, närande och sammandragande. Den drar effektivt bort orenheter och minskar stora porer. Täck hela ansiktet med tunna skivor och låt saften tränga in i huden.

Jordgubbar
Skiva eller mosade jordgubbar passar också utmärkt som ansiktsmask. Jordgubbar innehåller salicylsyra som rengör genom att lyfta bort orenheter och döda hudceller och gubbarna är sammandragande och minskar porernas storlek. Är i första hand bra på fet och storporig hud. Jordgubbarna drar ihop porerna omkring näsan, i pannan och på hakan. Jag använder alltid jordgubbar som är obesprutade. Den höga C-vitaminhalten gör jordgubbar värdefulla i ansiktsmasker. Verkar stimulerande och uppfriskande och ger trött hy ett nytt friskt utseende. Jordgubbar innehåller också en hög halt svavelföreningar som har milt stimulerande verkan och ger huden en vacker lyster.

Torr hy
Här samverkar honungen med en mängd spårelement med grädden och den torra huden får näring och skyddas mot uttorkning.
2-3 stora jordgubbar
1 tesked vispgrädde
1 tesked honung
Mosa jordgubbarna med en gaffel, tillsätt grädden och honungen till en tjock blandning. Blir blandningen för lös kan man blanda i lite mer grädde eller 1 tesked vit lera. Stryk ut blandningen på ansikte och hals. Låt sitta 15 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

För fet, trött och livlös hud
5 jordgubbar
2 msk yoghurt
2 tsk honung
mandelmjöl
Rensa och skölj jordgubbarna i kokande vatten. Mosa bären med yoghurt och blanda ner honungen. Tillsätt finmald sötmandel tills det blir en jämn massa. Lägg på massan på ansiktet, låt verka i ca. tio minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Man känner sig uppfriskande av den här masken och den har en sammandragande effekt.
Ananas
Om du snabbt vill se resultat så använd frukten av en färsk ananas. Ananas innehåller en mängd enzymer som kan uträtta underverk med en trött hy. Ananasfrukten är rik på A-, B- och C-vitamin, magnesium, järn, svavel och kalium och innehåller samtidigt en kombination av citronsyra och äppelsyra.
1 ananasfrukt
2-4 teskedar havremjöl
Mixa en stor bit ananasfrukt i en matberedare, blanda ner havremjöl så att det blir en tjock smet. Eventuellt späd med lite Aloe Vera juice. Stryk ut blandningen på ansikte och hals. Låt sitta 15 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.


Mot fet hy:
Djuprengörande mask:
1 ½ msk kaolin lera
1 msk havremjöl (jag mal havregryn i en kaffekvarn till ett fint mjöl. Har man ingen kan man mala i en mortel).
2 msk citron
1 tsk torkade myntablad
1 tsk kallpressad olivolja
10 droppar tea tree-olja
Blanda alla ingredienser till en tjock kräm och pensla den på ren hud. Låt den sitta i minst 20 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

Potatis
Är fiberrik och rik på protein, B-vitamin och C-vitamin, fosforsyra och pottaska. Saften från en rå potatis är antiinflammatorisk och mjukar upp, drar ihop och bleker huden.

Grå och oren hy:
Skala två råa potatisar och riv dem. Blanda ner gräddfil eller yoghurt till en lagom smet. Lägg som mask och låt sitta i 40 minuter. Skölj.
Ett bra tips är att gnida råa potatisskivor i ansiktet, det stramar upp. Perfekt när man ska gå på fest.
Mild ögonlotion
För att få bort svullnad under ögonen kan man riva en halv rå oskalad potatis och låta den ligga på en tallrik tills saften har samlats. Pressa ut så mycket saft som möjligt och badda runt ögonen. Låt torka och skölj sedan.
Läkande mask mot finnar:
Gurkmeja är antiinflammatorisk och innehåller rikligt med antioxidanter. Man kan använda gurkmeja som puder eller blandat med olja på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis. De antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till den positiva verkan.
2 teskedar honung
¼ tesked fint havssalt
1 tesked gurkmeja
Blanda alla ingredienser till en tjock kräm och pensla den på ren hud. Låt den sitta i minst 40 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

För fet hud och finnar
Citron läker och stärker huden samtidigt som den rengör huden och drar ihop porerna. Tack vare havregrynen har behandlingen en lätt slipande effekt som är bra för både fet hud och akne.
1 ½ matskedar citronsaft
1 matsked mandelolja
4 teskedar smulade havregryn
Lite destillerat vatten eller aloe Vera juice
Blanda alla ingredienserna och tillsätt Aloe Vera till en jämn pasta. Lägg på masken.
Låt den sitta i minst 20 minuter. Skölj bort med varmt vatten och avsluta med att klappa in iskallt vatten i ansiktet.

Källa: Google. elisabet.org/dokument/masker.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar